Jag vill lyfta ett av de bästa och mest jämställda program jag vet. Vetenskapens Värld. Alltid när det är reportage som VV själva producerat är fördelningen av manliga och kvinnliga experter jämn. Kvinnor och män inom alla möjliga olika fält och forskningsområden får komma till tals. Det är uppfriskande att se. Och Viktoria Dyring sen. Jag älskar hennes programledartalang. Perfekt för jobbet om du frågar mig.
 
Kontrasten var därför stor när de rapporterade om årets vetenskapliga nobelpristagare (vilket de självklart borde göra) som alla var män i år. Igen. Kontrasten var så stor att jag var tvugen att kolla upp detta. Hur är det med nobelpristagare genom tiderna?  Vi kan börja med lite statistik kring Nobelpriset. Statistiken är dyster.
 
Fysik; 192 män, 2 kvinnor. (1%)
Ekonomi; 71 män, 1 kvinna (1%)
Kemi; 152 män, 4 kvinnor (2,5%)
Fysiologi/medicin; 191 män, 10 kvinnor (5%)
Literatur; 97 män, 13 kvinnor (12%)
Fred: 86 män, 15 kvinnor (15%)
 
 Korvfest. Bild från nobelpriskampen.se
 
Hur hopplöst efter är inte forskarvärlden? Kan det ha att göra med att nobelkommiten består av en övervägande majoritet av medelålders män? Säkerligen. Men antagligen också för att de flesta som vinner nobelpriset är ganska gamla och ju längre bak i tiden vi går desto färre kvinnor fanns det inom forskarvärlden då de knappt fick forska eller ens studera back in the "good" old days. Sen att vissa kvinnor gjorde fantastiska upptäkter och ändå inte ens nämns är bara för jävligt.
 
Har du hört talas om Rosalind Franklin? 
 
Bild från theguardian.com
 
Hon tog bilder på DNA som var de bästa som tagits, och ledde till att DNAs struktur fastslogs. Detta ledde fram till ett Nobelpris till två män. -Tack för informationen Rosalind, sa de inte.
 
Har du hört talas om Jocelyn Bell Burnell?
 
 Bild från bbc.co.uk
 
Hon är kvinnan som upptäckte pulsarer. Som två män fick Nobelpriset för. -Tack för informationen Jocelyn, sa de inte.
 
En liten ljusgilmt (som skedde för cirka 100 år sedan!) kommer här; endast fyra personer har någonsin fått två Nobelpris, en av dem är Marie Curie (som också fostrade en dotter som fick Nobelpris!). You go woman!! 1900-talets början och hon rockade järnet inom forskarvärlden. Men vad hände sen?? 
 
 
Ett annat exempel på kontrastrik (haha, neh jag menar så klart extremt homogen) framställning är den serie om den kosmiska väven som VV nu visar. Den är inte producerad av det svenska programmet och det märks. Intressant ja visst, men varför måste enbart män uttrycka sig? Finns det inga teoretiska fysiker av kvinnligt kön? Jag tvivlar. Men många är de antagligen inte, speciellt med tanke på att endast 6,5% av alla teoretiska fysiker som jobbar på CERN är kvinnor. De har i alla fall haft med en kvinna i serien hittills. En astronom. Inte ens nästan bra.
 
Så därför vill jag lyfta och hylla och älska Vetenskapens Värld för att de är extremt skickliga på att producera fantastiska program och dessutom gör det på ett genusmedevetet vis. Heja heja!! 
 
 
 
Jacelyn Bell Burnell, Marie Curie, Nobelpriset, Rosalind Franklin, Vetenskapens Värld, genus, mansdominerat, vetenskap,

Kommentera

Publiceras ej