I reklamen säger en stort leende man att han kan hjälpa mig till ett rikare liv. Detta självändamål; att vara rik. Men jag är ju redan rik. Jag har redan allt jag behöver. Ren luft att andas. Vatten i min kran. Mat i mitt kök. Ett hem och kläder som håller mig varm och torr. Sjukvård. Utbildning. Socialt skyddsnät. Fred. Familj. Vänner. Ett jobb. Och massa andra saker - som jag egentligen inte behöver.
 
Varför vill han att jag ska bli rikare? För vad gör vi med pengar om inte köper saker för dem. Men vad ska jag köpa då nu när jag har allt? Genom att inte köpa blir jag rikare. Men vilken nytta gör slantarna när de gosar ihop sig i min bank?. Undrar om han menar att idag är en köpfri dag? För det har väl ingen missat?
 
Men försmäkta ej, om det kliar oemotståndligt i dina konsumentfingrar finns det ett knep att ta till! Följande exempel är inte mycket kan tyckas men någonstans måste vi börja.
 
Du kan ge. Och du borde ge.
 
- Köp ett paket näringsersättning på UNICEF som förlåt till de barn som lider av näringsbristsjukdomar för att du mumsar i dig produkter från Nestlé.
- Köp ett fadderskap från WWF till en orangutang i ett räddningscenter som förlåt för att du äter palmoljan som växer där orangutangen brukade bo.
- Köp ett medlemskap i PETA som förlåt till kaninerna och gässen för deras päls och dun som håller dig snygg och varm.
 
 
Vilka anser du har rätt att lida för din skull, du som har allt?
 
 
 
 
 
PETA, UNICEF, WWF, ekologiskt, etik, köpfri dag, miljökämpe, miljövänlig,