Kollade precis på filmen i rubriken med en god vän. Tycker att filmen och skådespelarinsatserna var bra. Jag blev berörd, var illa till mods efter ungefär 10 minuter och den känslan hängde med genom hela filmen. Och jag gillar filmer som berör, kryper under skinnet. Filmen skildrar en vidrig värld som skapats med vidriga metoder, hur pengar och makt korrumperar och hur det förr eller senare går helt käpprätt åt helvete när du är hög som en jävla skyskrapa mest hela tiden. Blev äcklad av utnyttjandet av fattiga, medelklass och kvinnor. Tänkte att berättelsen fick rätt slut på något vis. Så jag tycker att filmen var bra, även om berättelsen och könsfördelningen och kvinnoframställningen är helt otroligt provocerande.
 
Det jag störde mig på var alltså inte filmen - men publiken! Hur de vred sig i biofotöljerna och tjöt av skratt åt alla "roliga" scener där grabbarna i det coola börsmäklargänget är så höga att de beter sig på värsta tänkbara sätt och försätter inte bara sig själva utan även sin omgivning i fara. Hur de äcklade kröp ner i samma biofotöljer när en yngre man och en äldre kvinna delar en kyss. Reaktionerna när grupper av män gangbangar kvinnor? Njae... ska en reagera på det? Det var väl ganska roligt? Såg du den där kyssen eller? Känns som att de som gick därifrån var glittriga i ögonen av alla dollar och lyxbilar och nakna kvinnokroppar och yachter och dyra smycken.
 
Men det är så vi blir fostrade. Det häftigaste kan du få för pengar. Män får se ut lite hur som helst, snygga, fula, smala, tjocka. Kvinnor ska vara unga och snygga. Män ska knulla kvinnor. Droger är hysteriskt roligt. Män går omkring och dunkar sig för bröstet och hummar krigarsånger (ja, det händer upprepade gånger). Människor på andra sidan telefonen offras för att tjäna några ynka dollar. Kvinnor är varor som kan köpas för pengar. Män är konsumenter som betalar för kvinnor. Kvinnor är den vettiga rösten. Rösten som mannen ignorerar i sin jakt på mer pengar och mer nakna kvinnokroppar.
 
Men visst publiken. Det var en jättehäftig och jätterolig film. 
 
 
Bild från screencrave.com
The Wolf on Wall Street, bio, kvinnosyn, mansdominerat,

Kommentera

Publiceras ej