Gick upp i ottan för att kolla på Gomorron Sverige. Tre stora fackförbund kopplade till vården satt nämligen i soffan, och ställde sig på sina medlemmars sida i frågan om SDs besök på olika arbetsplatser. Jag blir imponerad av dessa tre, men mest Sineva Ribeiro och Annelie Nordström som faktiskt vågar ta ställning och uttrycka sin ståndpunkt. Mannen som företrädde läkarnas fackförbund blev jag inte lika imponerad av. Han var mer "all about the routines" och "all about the routines", och vågade inte riktigt uttrycka sin egen åsikt. Förståeligt så klart, med tanke på den svans av hot som ofta följer på uttalanden kring SDs politik eller aktiviteter.
 
Men det viktiga här är att tre stora förbund går ut och tar avstånd från SDs exploatering av sina besök på arbetsplatser där personalen faktiskt uttryckligen inte vill ha dem där. Och speciellt inom vården tycker jag att det är problematiskt med besök av ett SD, med tanke på partiets hållning kring invandring (60% av alla som arbetar inom äldreomsorgen i Stockholm är av utländsk härkomst) och framför allt på grund av deras hållning kring papperslösa. Tanken att en sjuk människa ska nekas vård är rent ut sagt vidrig. Usch och tvi. Nej, det är bra att detta tas ställning emot. Den människosynen har ingen plats i ett modernt samhälle. 
 
Jag tycker att allt detta snack omatt det skule vara odemokratiskt att inte vilja ha ett visst parti på sin arbetsplats är jäkligt konstigt. Jag förstår inte ens tanken. Det är väl just demokratins grund att få säga ifrån mot partier en inte gillar. Däremot är det inte demokratiskt att utesluta människor från samhället på grund av vilka papper de har, vilken etnicitet de råkat födas som eller vilken religion de har.
 
I och med att samhället sakta vänjs vid SD tar det hela tiden små små steg mot att släppa in än mer extrema krafter i ljuset. Läs Kickan Wicksells inlägg om varför det är en otroligt dålig väg att gå!
 
Härligt att se lite kurage från offentliga personer!! Bra start på morgonen med andra ord. 
Annelie Nordström, Sineva Ribeiro,

Kommentera

Publiceras ej