Ta en ordentlig titt på bilden här. Tänk igenom vad du ser. Ser du humor och känner att detta är ju helt spot-on? Känner du att någon riktigt vitsig person skapat ett stycke smart framtidsversion? Det gör inte jag. När jag kollar på den här bilden ser jag bara ett stort ofantligt mörker. Jag liksom matt när någon (ok, ganska många) tydlligen är så totalt oförmögen att fatta vad jämlikhet går ut på. Och nej jag har inte missat att det är en humorteckning men jag ska förklara varför denna bild är så jävla trist.
 
1) För det första jämförs två helt olika situationer. Kvinnan blir ett objekt mot sin vilja. Mannen blir inte objekt mot sin vilja. Det känns som att denna teckning helt missar sin egen poäng som jag tolkar som att "Ja men om män klädde sig utmanande skulle kvinnor minsan bli äcklade!" så hur är det efter jämlikhet om situationen inte får samma upplösning för båda parter?? Det är väl snarare en ganska precis beskriving av hur läget är idag för män och kvinnor?
 
2) Ingen strävar efter att män också ska bli objektifierade. Vad vi strävar efter är att kvinnor inte per automatik ska bli det. Att män tror att det är något eftersträvansvärt att vara ett objekt. Det är det inte! Subjects act, objects are acted upon. Så om du vill fråntas din möjlighet att själv definiera din identitet ska du definitivt satsa på att bli ett objekt. Men kom ihåg, och kom ihåg väl; det är inte en hoper i dina ögon sexiga kvinnor som kommer att svansa efter dig a la musikvideo. Det är ALLA kvinnor som kommer att dregla ner i din gylf, flåsa dig i nacken, ta på dig när du inte vill och minst anar det, kalla dig nedlåtande saker, bli sur när du inte "bjuder till" samt alltid anse att det du säger är av mindre vikt för de är fullt upptagan med att objektifiera dig.
 
3) Kvinnor har en uppsjö objektifierade kroppsdelar; bröst, rumpa, ben, läppar, ögon och utsmyckningar; kläder, smink, smycken, frisyrer. Män har; sitt könsorgan? Eh, nej. Om det skulle ha varit jämlikt hade mannen snarare lite insinuerande haft en halvknäppt skjorta och kvinnorna hade stirrat över kaffekoppskanten och sedan hade mannen blivit irriterad för han hade nämligen insett att det där med att vara ett objekt var inte det minsat roligt! Men nej. Mannen knäpper upp gylfen (!) och kvinnorna blir förskräkta. Och med all rätt för även när (ja NÄR!) vi är jämlika är jag övertygad om att en man med neddragen gylf fortfarande kommer att ses som ganska påträngande!
 
Please. Ska du förlusta dig över hur tokigt det kommer att bli efter jämlikhet är uppnådd så får du väl åtminstone se till att fatta vad det är du skämtar om. Det där blev bara dumt och trist.
 
kvinnohat, kvinnosyn, manligt/kvinnligt, sexism,

Kommentera

Publiceras ej